pest eller kolera

Ta-daa!! Nu är stunden här som ni alla har väntat på. Ännu ett långt spännande inlägg av mig, Kaisa, i egen hög person. Jag vet att ni otåligt har kollat varje dag, efter rapporter från den långväga.......

...eller så är det snarare så att jag måste välja mellan att städa och att blogga, båda är nått jag borde ha gjort för länge sen..

Tss, jag kan ju börja med idag. Morgonen startade med en promenad i området med Sunniva, min norska klasskamrat. Det var ganska kyligt den här morgonen, känns att hösten är på G. Efter promenaden blev det en dusch, sedan en lång frukost. Kl 9:15 var det klasstid(, ganska tråkigt om jag får vara ärlig). Jag fick mina fakturor på internat-hyran, det blev dyrare med det här rummet än det jag hade förra året.
Efter fm-fikat var det äntligen tovning!!! Det var repetition från förra året, men det gör inget. Jag tovade ihop en jättefin kreation, den är hemlig än så länge. (hehe) När dagen var slut var jag helt slut i armarna, hade glömt hur ansträngande det är att tova..

Tillbaka till första veckan:
Onsdag den 2 sept
Idag var det egentligen tovning för min klass, men jag fick lov att vara med tvåorna istället. Det är jag jätteglad över, för annars så hade jag inte fått provat på att fläta korgar. Det var en karl som kom med massa pinnar(har glömt facknamnet), mest från träd som anses som sly hemma, och vi fick starta att fläta ihop pinnarna på olika sätt.
Det var ganska krångligt i början att göra botten, och jag blev lite irriterad ibland när jag inte fattade hur man skulle skarva (en i klassen tycker att det låter så gulligt när jag blir irriterad, fattar inte riktigt varför). När botten var klar fortsatte vi med att sätta dit långa pinnar som vi sedan vävde andra pinnar runt så det till slut blev en vägg.
Jag förstår om det låter förvirrande, men jag ska nog lägga upp en bild på den färdiga korgen istället och nöja mig med det. Den blev jättefin allafall, ska försöka fortsätta med korgflätning i framtiden. På kvällen var det bussutflykt med skolan, en av lärarna var guide. Vi tittade på runstenar och stensättningar, ruiner och kyrkor och en rosa, helt otroligt vacker, solnedgång.

Torsdag den 3 sept.
Morgonpromenad med sunniva, annars var det folkhögskoledag, och så mycket mer hände faktist inte under dagen. På kvällen däremot var det teater på byn, Topboy, en huliganberättelse. Jag hade just fixat internet under eftermiddagen och hade lämnat kvar nätverksladden i väggen. Innan vi skulle bege oss till teatern började det regna, men jag tänkte inte så mycket mer på det. På väg till teatern började det blixtra så hela himlen sken upp. Jag blev helt knäpp och övertalade föraren att vi måste åka tillbaka så jag kunde dra ut nätverksladden och alla andra sladdar. Som tur var så gick hon med på det och alla som var i bilen sprang in till våra rum och drog ut våra sladdar.
Teatern var helt otroligt bra, och realistisk och obehaglig. Jag har aldrig gillat våld, och personerna i teatern levde i ett liv då våld hyllades och var ett bevis på ens människovärde. Teatern innehöll så mycket jag skulle vilja beskriva, men jag minns bara det obehagliga.

Fredag den 4 sept
Idag åkte hela klassen på akvarellmålning till ett ställe längst kusten, ett gammalt fiskeläger med utsikt över stora och lilla karlsö. Jag hade flyt, och fick till flera fina bilder innan lunchen. Bland annat akvareller av gräs, stenar och blommor. En uppgift var att måla av havet, men det lyckades jag inte riktigt med när det blev stressigt på slutet.
På eftermiddagen var jag helt slut, av många olika orsaker, men jag lyckades konststycket att inte somna. På kvällen var det filmvisning i aulan, nån film som hette Tottsie. Efter den var jag så trött så att jag tog en tidig kväll.

På helgen var jag helt slut, så jag gjorde inte så mycket vettigt. På lördagen tog jag en tur på hemse, tog en fika och köpte städgrejer jag inte använde. På söndagen var nog det enda jag gjorde utanför rummet en promenad runt området och plockade växter för kommande veckans växtfärgning.


Hm, det var inte så jobbigt att skriva trots allt.. Det kanske blir en vana tillslut?!! ;)

*kram* kaisa


Första veckan på Gotlands FHSK

Hej!
Nu är det en vecka sedan jag kom till Gotland, för att gå mitt "andra" folkhögskoleår på Gotlands fhsk. Iår ska jag plugga textila hantverk, med inriktning på vävningen. För er som inte vet så gick jag ull och skinn-inriktningen förra året, och skapade många fina saker i skinn.

I lördagskväll innan jag åkte packade jag klart mina två stora rullväskor, tunga blev dem... Jag förberedde mig mentalt på att jag var tvungen att packa i cirka två veckor, men det mesta av packningen blev klart på fredagen och lördagen. Jag hade satt ett krav på mig själv att det skulle vara klart på fredagen. Jag klarade det klädmässigt, men inte alla småsakersomskamedochsomärviktigaförattfåetthemtrevligtrum-prylar som jag vände upp och ner på hela stugan för att leta fram och rensa upp. Ungefär kl 20:30 släpade jag upp väskorna till bilen och låste in dem. Under hela tiden så var axa mig i hälarna och gnällde eller försökte lägga sig i väskorna, hon känner jämt på sig när jag ska resa bort länge.  

På söndagsmorgonen gick jag upp tidigt och gick en promenad med axa och my, tog en dusch och åt frukost. Sen sprang jag massa vändor mellan huset och stugan för att hämta och lämna saker, och för att låsa dörren. Kl 9 åkte vi hemifrån, mor & far & jag och all min packning. Färjan från nynäshamn skulle åka kl 12:15, men det är alltid bra att vara ute i god tid. Det var mysigt att både mamma och pappa följde med, lite extra egentid.
Väl framme på terminalen kramades vi hejdå och jag checkade in mig och mina väskor. Terminalen var ganska tom när jag kom, men blev snabbt full av skränande skolreseungar i olika åldrar. Jag spanade efter andra som såg ut som folkhögskoleelever, men lyckades bara identifiera en person med gitarr. Färjeturen gick ganska snabbt, satt mest och läste, och köpte en husmans-meny till lunch. Innan färjan skulle lägga till köpte jag två Reader's Digest för 20 kr, alltså princip gratis, men så var det oxå juli- & augusti-utgåvorna.
Jag mötte upp Svenne och Eva vid bagagebanden, vi kramades och tog mina jätteväskor när de kom glidandes. Det visade sig vid parkeringen att vi skulle åka deras finbil, en gammal goding från 60-talet(eller ännu äldre). Kommer tyvärr inte ihåg märket, men hade blänkande svart lack och röd skinninredning. Den hade inga problem att rymma mina mina jätteväskor.. Det var inga säkerhetsbälten bak, men Svenne körde bra. Halvvägs började det störtregna, men det slutade som tur var innan vi var framme i Hemse.
Framme på skolan så hittade jag inte nyckelansvariga direkt, så vi pratade en stund och utbytte presenter. Svenne och Eva fick en rökt rådjurskånk av mig (eller snarare från mamma) och jag fick en flaska hemlagad svartvinbärsaft. Efter det hittade jag nyckelmänniskan och fick hjälp med väskorna till mitt rum. Det blev ett ganska litet rum, men med dusch och toa i rummet istället för i korridoren!! (Bilder kommer senare när jag har städat..)
Efter det åkte Svenne och Eva ganska snabbt, så jag blev ensam i mitt nya rum. Jag var duktig och packade upp väskornas innehåll och la allt där det skulle vara. Jag ringde hem och berättade att jag var framme, och så ringde jag en släkting som hade två lådor med mina saker i sitt garage och vi bestämde att han skulle komma på måndagmorgonen och lämna lådorna. Det blev kväll ganska snabbt och det blev läggdax tidigt för mig.

På måndagsmorgonen vaknade jag tidigt och tog emot mina lådor samt tvättställningen och tvättkorgen. Gick och åt frukost och rotade sedan genom lådorna och stökade ner i rummet. Ett paket med tvättmedel hade läckt så det var vitt pulver överallt.. Kl 10 var det fika och tal av rektorn och massa återföreningar med folk från förra året som valt att gå ett år till.  Efter rektors-talet så var det samling i klassrummet som blev alldeles fullt nya elever, 22 stycken totalt med dem som inte var där. Det var massa information som jag kände igen från förra året, och rundturer för att lära sig hitta på skolan. Jag och en till i klassen som oxå gick förra året fick kolla på schemat och bestämma vad vilka ämnen vi ville gå igen eller välja bort.
På eftermiddagen gick jag till en datoraffär och köpte en nätverksladd. På kvällen var det lära känna varann-aktiviteter, gutniska lekar. Jag var med på flera av lekarna, men mina skor strök med och gick sönder i sulan. Efter lekarna var det fika och sedan försvann folk till sina rum, även jag..

På tisdagen var det schemagenomgång direkt på morgonen, och diverse lärakännavarann-lekar efter fm-fikat. Vi skulle skissa av fem personer på tid utan att titta på pappret. Varje person skulle då få fem skisser av sig själv, och av dem fem skulle man välja ut den man tyckte bäst om. Jag valde en skiss där jag består av hår, stora glasögon, en enkel klänning och ben. Den är så söt!! Jag ska skaffa en tavla till skissen och behålla som porträtt. Skissen skulle man sedan brodera med vilka stygn och färger man ville och sätta upp på väggen brevid skissen. Jag blev väldigt nöjd med broderiet, ska montera den på en pappbit och sätta den utanför min dörr.
På kvällen var det aktivitet igen, promenad i hemsetrakten. Det var skönt att gå, fast det kändes konstigt att gå utan hund. Efter promenaden följde jag med till ICA, där jag köpte te och frimärken, och efter det satt jag i matsalen och fikade och pratade i flera timmar.

Anledningen till att det har blivit ett långt inlägg igen är att mitt internet inte ville fungera trots att jag skaffade nätverksladd. Jag hade ju med mig ett modem som jag fått låna av syster yster, men som inte skulle fungera efter slutet av augusti.

Ska prata med mor nu, så det blir slut för tillfället! Höres!!


RSS 2.0